tvnpix
śledź nas na:
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS

Kiełbaski i boczek w "grupie najwyższego ryzyka". WHO: "mięsożercy" narażeni na raka

Kiełbaski i boczek w "grupie najwyższego ryzyka". WHO: "mięsożercy" narażeni na raka
Foto: Shutterstock | Video: tvn24 Czy bać się czerwonego mięsa?

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega: czerwone i przetworzone mięso może powodować raka. Lekarze i dietetycy uspokajają: zamiast paniki, wystarczą rozsądek i dobrze zbilansowana dieta. Materiał magazynu "Polska i świat".

Czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów - tak twierdzi Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). - Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, są produktami potencjalnie rakotwórczymi - wylicza dr Paulina Miśkiewicz, dyrektor Biura WHO w Polsce.

Wędliny i kiełbasy szczególnie groźne

Potencjalnie, bo WHO przyznaje, że ma na to "ograniczone dowody". Co innego jednak mięso przetworzone. Wędliny, kiełbaski czy boczek zostały zaliczone do grupy najwyższego ryzyka. - Ok. 50 gramów mięsa przetworzonego może zwiększać ryzyko powstania nowotworu o ok. 17-18 proc. - ostrzega dr Miśkiewicz.

Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przede wszystkim przed wędzeniem i peklowaniem mięsa. A także przed konserwantami. Grillowanie czy smażenie również może wpływać na wytwarzanie rakotwórczych substancji.

- Mięsa nie musimy smażyć. Możemy dusić, gotować, i poprzez taką obróbkę uzyskujemy niesamowitą kwintesencję smaku, ale unikamy tych obróbek bardziej agresywnych - odpowiada Andrzej Andrzejczak z restauracji Pogromcy Meatów.

Ale jeśli już smażymy czy pieczemy, to nie za długo, we właściwej temperaturze i na właściwym tłuszczu. - Powinna być to oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia, olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany - wymienia Anna Jelonek, dietetyk.

Kluczowe jest też samo mięso, dobre jakościowo i ze sprawdzonego źródła. - Powinniśmy kupować mięso na wagę. Mięso na tych tackach, nie wiadomo w jakiej temperaturze było przechowywane - dodaje Jelonek.

Nie ma powodów do paniki

Jak zgodnie twierdzą dietetycy, lekarze i kucharze, nie ma jednak powodów do wpadania w panikę.
- Rozwiązaniem jest zdrowy rozsadek. Niekoniecznie jedzenie mięsa 5 czy 6 razy w tygodniu, raczej 2-3 i zastąpienie tego roślinami, rybami - podkreśla szef kuchni, Kuba Korczak.

Czerwone mięso ma bowiem też wiele plusów. - Wysoka zawartość białka pełnowartościowego, wysoka zawartość żelaza hemowego, miedzi, selenu i CLA, które obniżają poziom cholesterolu - podkreśla prof. Agnieszka Wierzbicka, kierownik Samodzielnego Zakładu Techniki w Żywieniu SGGW.

Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie mięsa nie powinno zabraknąć . O czym pisze nawet WHO, tyle, że na samym końcu swojego raportu.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Skopiowano do schowka

Dowiedz się więcej...

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły sie nowe () komentarze - pokaż
henryk_miroslaw_wisniewski
henryk_miroslaw_wisniewski

Ktoś ma raka muzgu ?
2000 lat nowej ery, dużo więcej lat przed ne. ludzie mięsiwem się raczyli, aż tu nagle mądrzy inaczej stwierdzili, że na ściaw i śliweczki.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      zamknij
      Trist

      Od zarania dziejów ludzie głównie odżywiali się mięsem, słoniną itd. Teraz nagle coś się zmieniło??? Ano owszem że się zmieniło, niech się zajmą tymi antybiotykami którymi faszerują te mięsiwo. Dlaczego nikt tego nie bada, dlaczego nie piętnują przetwórni mięsnych. Powinni dostawać gigantyczne kary za takie praktyki, wtedy wszelkie rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          1
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          zamknij
          marassralas
          marassralas

          Dopowiem, że życie również może być przyczyną nowotworów.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              1
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              zamknij
              ta_deo
              ta_deo

              Nie jedz , nie pal, nie pij ...umrzesz zdrowszy

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  1
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  zamknij
                  Kłobuk

                  To nie mięso ale chemia w przetworach i chemiczna bejca udająca wędzenie powodują raka i zatruwają organizm. Tylko panowie z WHO nie widzą tego - albo nie chcą widzieć!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      zamknij
                      Auri

                      próba zmiany świadomości człowieka posówa się coraz bardziej do przodu, nie rób tego, nie jedz tamtego, chemia w proszkach, tabletki, zdalne sterowanie to jest nasza przyszłość......

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          zamknij
                          Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24 nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Pozostałe informacje