Zielenina nie pomoże

 
Sałatka przed rakiem nas nie uchronisxc.hu

Amerykańscy naukowcy nie mają dobrych wieści: warzywa i owoce nie chronią przed rakiem. Jak wykazały badania, dieta bogata w zdrową żywność ma niewielki wpływ na zachorowalność na nowotwory.

Dieta bogata w warzywa i owoce jest uważana za kluczowy element zdrowego stylu życia. Badania potwierdzają, że odgrywa ona ważna rolę w redukcji ryzyka chorób układu krążenia, a wielu naukowców podkreśla również jej rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Ostatnie wyniki badań jednak temu ostatniemu poglądowi zaprzeczają.

Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku przeanalizowali dane zebrane w szeroko zakrojonym europejskim badaniu o skrótowej nazwie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), które objęły niemal 480 tys. Europejczyków z Danii, Francji, Niemiec, Grecji, Włoch, Holandii, Norwegii, Hiszpanii, Szwecji oraz Wielkiej Brytanii. Zebrane zostały szczegółowe informacje na temat ich nawyków żywieniowych oraz stylu życia. W ciągu kolejnych 8-9 lat w badanej grupie stwierdzono ponad 30 tys. przypadków zachorowań na nowotwór złośliwy.

Nieznaczny wpływ

Okazało się, że osoby jedzące duże ilości warzyw i owoców miały w niewielkim stopniu obniżone ryzyko nowotworu złośliwego. Regularne jedzenie warzyw przynosiło pewne niewielkie korzyści wyłącznie kobietom.

Osoby pijące dużo alkoholu i jedzące regularnie warzywa i owoce miały nieco obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, ale tylko te związane ze stosowaniem używek. Na podstawie tych wyników, autorzy pracy ocenili, że dieta bogata w warzywa i owoce ma raczej niewielkie działanie przeciwnowotworowe.

"W badanej populacji osoby jedzące większe ilości warzyw i owoców przejawiały też inne zachowania uważane za zdrowe - np. spożywanie niewielkich ilości alkoholu, niepalenie papierosów lub palenie przez krótki okres w życiu oraz większą aktywność fizyczną - co mogło mieć wpływ na spadek ryzyka raka" - napisali naukowcy w opublikowanym artykule.

Bez niespodzianek

Według autora komentarza odredakcyjnego, dr. Waltera C. Wiletta z Harvard School of Public Health, praca ta wyraźnie potwierdza wyniki innych badań, wskazujące, że spożywanie dużych ilości owoców i warzyw nie obniża ryzyka zachorowania na raka lub robi to w niewielkim stopniu. Badacz przypomina zarazem, że istnieją dowody na jej korzystne działanie w prewencji chorób układu krążenia.

Mimo to, zdaniem dr. Wiletta w przyszłości naukowcy powinni się skupić na analizowaniu przeciwnowotworowych własności konkretnych warzyw i owoców.

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu