Groźna odmiana kleszcza i alergia na czerwone mięso. Alarm w USA

Niektóre kleszcze próbują pozbawiać ludzi przyjemności z jedzenia mięsaShutterstock

Lekarze w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy zwrócili wyraźnie uwagę na nowy rodzaj alergii, której przypadki zaczęto obserwować kilka lat temu. Chodzi o uczulenie na czerwone mięso, które pojawia się u pacjentów po ugryzieniu przez jedną z odmian kleszcza. Alergia jest tak silna, że wiele osób nie może już wrócić do jedzenia mięsa.

Amerykańscy badacze próbują opisać zaobserwowaną dopiero kilka lat temu alergię, której przypadki w ostatnich miesiącach mnożą się bez liku.

Ugryzie cię kleszcz, koniec z mięsem

Wzdłuż całego wschodniego i południowego wybrzeża USA kilkadziesiąt osób trafia każdego dnia do szpitala z silną reakcją uczuleniową po zjedzeniu czerwonego mięsa.

Lekarze w wielu przypadkach musieli tym osobom ratować życie, bo dochodziło często do opuchnięcia dróg oddechowych, spuchnięcia języka, a nawet obrzęku krtani.

Okazuje się, że odpowiedzialne za to są kleszcze. Jak stwierdzili lekarze i badacze - wraz z toksynami, które przedostają się do ludzkiej krwi po ugryzieniu, "wpływa" też do niej pewien rodzaj cukru wytwarzany przez te pajęczaki. Jest on taki sam jak cukier, którego śladowe ilości znajdują się w mięsie wszystkich zwierząt hodowlanych z wyjątkiem drobiu.

Mimo tego, że człowiek jedząc mięso ma styczność z tym rodzajem cukru całe życie, po ugryzieniu kleszcza organizm zaczyna go traktować jako wroga i wytwarza przeciwciała.

Te namnażają się przez kilka godzin i dopiero wtedy mogą zaatakować intruza. To dlatego - jak mówią lekarze - uczulenie na mięso niezwykle trudno rozpoznać, a większość lekarzy i samych pacjentów w ogóle nie bierze go pod uwagę. Zdarza się, że pacjent przyjeżdża do szpitala nawet osiem godzin po zjedzeniu obiadu.

Lekarzy i badaczy niepokoi to, że liczba przeciwciał przez pierwsze tygodnie, a nawet miesiące utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie i dopiero stopniowo zaczyna spadać. Nawet jednak mała ilość przeciwciał nie pozwala większości uczulonych na powrót do jedzenia mięsa.

Wszystko też wskazuje na to, że pacjenci, którzy po raz drugi zostaną ukąszeni przez ten sam rodzaj kleszcza, alergię dostają w prezencie na stałe nie odnotowano jeszcze bowiem przypadku osoby, która po takim doświadczeniu mogła wrócić do jedzenia czerwonego mięsa.

Autor: adso//gak / Źródło: Business Insider

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock