tvnpix
śledź nas na:
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS

Kolejny uniwersytet robi wino. Daje skrzynkę za dobrą nazwę

Kolejny uniwersytet robi wino. 
Daje skrzynkę za dobrą nazwę
Foto: Telos / sxc.hu Konkurs Uniwerstetu Rolniczego trwa do 14 lutego

Krakowski Uniwersytet Rolniczy ogłosił konkurs na nazwę dla wina, które produkuje. Do wygrania jest oczywiście sam trunek, w liczbie sześciu butelek. Propozycje mają wskazywać na "akademickie" korzenie, a uczelnia już zapowiada, że ogłosi też konkurs na etykietę.

Konkurs ogłosił rektor, profesor Włodzimierz Sady. I choć autorzy propozycji mogą popuścić wodze fantazji, to wiadomo jakie skojarzenia będą przez jury traktowane przychylnie.

- Muszą być związane z miejscem wytwarzania. Nazwa może brzmieć naukowo lub akademicko. No i muszą być chwytliwe - mówi Przemysław Banach, pracownik uczelni i członek jury. I dodaje: - Chcemy zainteresować szersze grono sprawami winiarskimi. Konkurs jest otwarty. Biorą w nim udział zarówno pracownicy i studenci uniwersytetu, jak i osoby z nim nie związane.

Wino z lamusa

Propozycje można zgłaszać do 14 lutego, a rozstrzygnięcie konkursu nastąpi między 15 a 20 lutego. - Później ogłosimy kolejny, tym razem na etykietę - zapowiada uczelnia.

Wino pochodzi z należącej do niej winnicy "Garlicki Lamus", która zajmuje hektar ziemi w podkrakowskiej Garlicy Murowanej. Została zarejestrowana w 2013 roku, ale pierwszych większych zasadzeń winorośli dokonano tam już 5 lat wcześniej. - W tej chwili liczy około 2800 sadzonek - informuje dr Banach.

Uniwersyteckiego wina nie dostaniemy w zwykłym sklepie z alkoholami. - Będzie dostępne w naszym uniwersyteckim sklepiku, który planujemy otworzyć. Ale chcemy też wejść na szerszy rynek. Z czasem będzie dostępne w sklepach branżowych - zapowiada rozmówca tvn24.pl.

Prestiżowa rywalizacja

Uniwersytet Rolniczy nie jest pierwszą krakowską uczelnią, która produkuje wino. Własną uprawę posiada także Uniwersytet Jagielloński. Winnica "Nad Dworskim Potokiem" w Łazach koło Bochni, na ma ponad 3 hektary i ponad 12 tys. krzewów. Ma też na koncie nie lada sukces - wyprodukowano i zabutelkowano tu niedawno wino lodowe, ekskluzywne i rzadkie, wytarzane z winogron, które zmarzły na krzewach.

- Produkuje się go niewiele. Wytłoczyliśmy około 20 litrów, co przekłada się na zaledwie 30 butelek - mówi opiekun winnicy Adam Kiszka. Dystrybucja trunku rozpocznie się w 2014, kiedy Uniwersytet Jagielloński będzie obchodził swoje 650-lecie.

Dla uniwersytetów winnice to przede wszystkim kwestia prestiżowa (posiada je większość liczących się uczelni w Europie), ale ich władzom równie mocno zależy na jakości i promocji napoju, dlatego nieobca jest rywalizacja. - W 2012 roku, podczas konkursu na Słowenii dostaliśmy złoty medal w kategorii win białych. Startowało 19 uniwersytetów - zasłużenie chwali się Kiszka.

- Nasze wino nie ma być konkurencją dla wina UJotu - mówi z uśmiechem dr Banach. - Wręcz przeciwnie, współpracujemy z ich winnicą i myślę że nasze działania w jakiś sposób się uzupełniają - dodaje.

Jeśli  chcielibyście nas zainteresować tematem związanym z Waszym regionem, pokazać go w niekonwencjonalny sposób - czekamy na Wasze sygnały/materiały. Piszcie na Kontakt24@tvn.pl.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Skopiowano do schowka

Pozostałe informacje