tvnpix
śledź nas na:
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS

Wyłowili tuńczyka z Zatoki Gdańskiej. Zabłądził?

Wyłowili tuńczyka z Zatoki Gdańskiej. Zabłądził?
Foto: Edward Konkel / tvn24.pl Tuńczyka wyłowili rybacy z Półwyspu Helskiego

Rybacy z Półwyspu Helskiego odkryli dziś w swoich sieciach tuńczyka. - Pracuję 30 lat i nigdy nie widziałem takiej ryby wyłowionej z Zatoki - mówi właściciel przetwórni, do której trafił okaz.

Tuńczyk jest niewielki - waży zaledwie 2,5 kg, podczas gdy największe okazy mogą osiągać masę nawet 700 kg. Trafił do sieci pomorskich rybaków przy połowie troci między Kuźnicą a Jastarnią.

- Przetwórnia istnieje od 100 lat, ja tu pracuję od 30 i nigdy nie widziałem tuńczyka wyłowionego z Zatoki - opowiada TVN24.pl zdziwiony Edward Konkel, właściciel przetwórni w Kuźnicy, do której trafił tuńczyk. - Przyglądamy mu się teraz i zastanawiamy skąd się wziął - dodaje.

Przypłynął z Morza Północnego?

- Najprawdopodobniej to tuńczyk biały lub błękitny - domyśla się Konkel. - A takie pływają w Morzu Północnym. Musiał do nas stamtąd przypłynąć.

Konkel przyznaje, że bardzo rzadko zdarza się, żeby pojedyncza ryba sama przepłynęła tak długą trasę. Ale nie sądzi, żeby tuńczyk miał trafić do Zatoki wraz z wodą przewożoną przez duże statki.

- W ten sposób trafiają do nas mniejsze ryby, takie jak babka bycza. Tuńczyk nie przeżyłby podróży w wodzie zgromadzonej na statku - uważa.

"Oby się zadomowił"

Właściciel przetwórni dodaje, że zdarzają się sytuacje, kiedy ryby "błądzą" na tyle często, że w końcu osiedlają się w jakimś akwenie.

- Tak było z makrelą, która została w latach 60. zupełnie wyłowiona, a niedawno znowu zawitała do Bałtyku - podaje przykład.

Tuńczyk to dla osób związanych z branżą rybną smakowity kąsek. Na razie w przetwórni jeszcze nie wiedzą, co z nim zrobią. - Może znajdziemy jakiegoś amatora, a może po prostu go zjemy- śmieją się.

Ważna ryba

Tuńczyki łowi sie głównie w ciepłych wodach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz w morzach przyległych, np. Śródziemnym. Można je też spotkać w kilku zimniejszych akwenach - m.in. Morzu Północnym i  Barentsa. Z uwagi na duże rozmiary i smaczne, bogate w witaminy mięso, pełnią ważna rolę w rybołówstwie. Do ich połowu używa się nawet specjalnych statków.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:

Dowiedz się więcej...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły sie nowe () komentarze - pokaż
meg3
meg3

ciekawe, tunczyk to wspaniala ryba, zdrowa i niesamowicie smaczna :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      1
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      zamknij
      Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24 nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Pozostałe informacje