tvnpix
śledź nas na:
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS

Kombajny już pracują na lodzie. Zobacz żniwa okiem drona

Kombajny już pracują na lodzie. Zobacz żniwa okiem drona
Trwają żniwa na Zalewie Wiślanym

Na Zalewie Wiślanym trwają żniwa trzciny strzechowej. Niegdyś trzcinowe dachy w Polsce były synonimem biedy i zacofania, obecnie wróciły do łask, pojawiają się na stylowych obiektach. My pokazujemy jak wygląda praca osób zbierających trzcinę.

Żniwa na Zalewie Wiślanym mogły ruszyć dzięki minusowym temperaturom, które od kilkunastu dni utrzymują się na Pomorzu. Dzięki grubej pokrywie lodu ciężki sprzęt do zbioru trzciny może bezpiecznie wjechać na zamarznięte grzęzawiska. Ponadto niskie temperatury zmroziły trzcinę, przez co łatwiej ją zbierać.

Trzcinę dachową zbierają także rolnicy na Mazurach, którzy nie mają specjalistycznych kombajnów. Niektórzy gospodarze w okolicach Ełku na Mazurach Garbatych do zbioru trzciny wykorzystują kosiarki konne. Gdy podmokłe tereny zamarzły, mogą wjechać na trzcinowiska i pola nieużytków kosiarkami.

Towar eksportowy

Trzcina strzechowa to głównie przedmiot eksportu, choć i w Polsce jest popyt na ten surowiec.

- Zainteresowanie na rynku krajowym pojawiło się 10-15 lat temu, inwestorzy chcieli mieć dachy trzcinowe na stylowych obiektach - restauracjach, skansenach, gospodarstwach agroturystycznych, stajniach czy domkach letniskowych. Wracamy więc do tego sposobu krycia dachów. W czasach PRL trzcina i słoma na dachach to był synonim biedy i zacofania. Postanowiono więc likwidować strzechy na rzecz eternitu - twierdzi Ryszard Zagalski, jeden z największych producentów trzciny w okolicach Elbląga.

"Polacy mają bardzo dobrą trzcinę"

Obecnie za wiązkę trzciny producenci dostają na polskim rynku 8 zł netto. Cena na polskim rynku nie różni się od cen uzyskiwanych przez polskich producentów na rynkach zachodniej Europy, gdzie za wiązkę uzyskują oni od 1,8 euro do 1,85 euro.

Większość produkcji nadzalewowej trzciny trafia na eksport do Europy Zachodniej: do Niemiec, Danii, Anglii, Belgii. - Polacy mają bardzo dobrą trzciną, oprócz zalewu zbiera się ją także w okolicach Gdyni i wyspy Wolin. O wytrzymałości tego surowca decyduje wysoka zawartość krzemu - wyjaśnił Zagalski.

Jeśli  chcielibyście nas zainteresować tematem związanym z Waszym regionem - czekamy na Wasze sygnały/materiały. Piszcie na Kontakt24@tvn.pl.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły sie nowe () komentarze - pokaż
gnoom

Nie na zalewie tylko na Złotej wyspie przy Zatoce Elbląskiej

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      zamknij
      Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24 nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Pozostałe informacje