Agnieszka Radwańska pokonała Venus Williams 6:2, 6:3

Polka awansowała do 3. rundy Rolland Garros

Łukasz Kubot wygrał z Francuzem Florentem Serrą 7:6 (7-0), 6:2, 7:6 (7-4)

Polak jest już w trzeciej rundzie Rolland Garros

Do pornostrony przez MSZ

Foto: Kontakt TVN24 Z polskim MSZ w świat cybererotyki

Nie lada niespodzianka czeka Polaków, którzy na stronach MSZ chcą znaleźć internetowy adres polskiego konsulatu w pakistańskim Karaczi. Jeden z linków podanych na rządowej witrynie prowadzi wprost do strony reklamującej... serwisy pornograficzne. - Ministerstwo już zajęło się usuwaniem wadliwych linków - zapewnił w TVN24 rzecznik MSZ Piotr Paszkowski.

Informację o niecodziennym linku dostaliśmy na Kontakt TVN24 od zadziwionego internauty, który chciał pomóc swojemu znajomemu Pakistańczykowi w uzyskaniu polskiej wizy.

Aby to zrobić, Polak polecił odnaleźć w internecie stronę polskiego konsulatu, gdzie mógłby

"PAKISTAN Informacja o stosunkach gospodarczych z Polską" - na stronie o takim nagłówku adres podaje także strona Ministerstwa Gospodarki
znaleźć dodatkowe informacje o wymaganiach, procedurze i tym podobnym formalnościom związanych z przyznawaniem wizy.

Robi się ciekawie...

Nic nie zapowiadało niespodzianki. Po wejściu na stronę msz.gov.pl wszystko wyglądało w porządku do czasu, gdy na liście polskich placówek dyplomatycznych i konsularnych nie dojdzie się do informacji na temat placówki w Karaczi.

Obok adresu pocztowego, e-mail i telefonu podane są tam dwa adresy witryn internetowych. Pierwsza www.karachikg.polemb.net jest normalną stroną konsulatu, taką jak dziesiątki innych stworzonych przez MSZ.

Ciekawiej wygląda jednak drugi adres: www.polandconsulatekarachi.com.

Feralny adres widnieje również na stronach pakistańskiego MSZ
Jakie było zdziwienie internauty, gdy po kliknięciu w link został przeniesiony do strony, na której zapytano go... czy ma 18 lat.

Internetowe igraszki w Karaczi

Zdziwienie było jeszcze większe, gdy po zapewnieniu o swojej pełnoletności, internauta został przeniesiony na stronę, gdzie kilka roznegliżowanych panienek reklamowało wiele mówiące linki o malowniczych nazwach "Pregnant fuck", "Adult movies" czy "Adult live cam".

"Nie muszę chyba tłumaczyć, jak to odbiło się wśród Pakistańczyków w miejscowości, w której mieszkam", napisał internauta. Reakcji Pakistańczyków nie sprawdziliśmy, ale cała opisana historia się zgadza - z polskich stron rządowych można kilkoma kliknięciami trafić w świat zupełnie odmienny od dyplomatycznych salonów.

Znajdź konsulat na mapie

Mimo że pierwsza podawana przez MSZ strona konsulatu www.karachikg.polemb.net jest

Jak znaleźć polski konsulat, radzi polska placówka w Karaczi
poprawna, to i na niej czai się pornolink. Wystarczy przejść na anglojęzyczną wersję witryny i spróbować znaleźć informację o tym, jak w Karaczi trafić do budynku konsulatu.

Klikamy w zakładkę "contact" i ukazuje się nam pełen adres placówki, a nieco poniżej link, obok którego widnieje mieniąca się różnokolorowo (!) strzałka o obiecującej treści - "Location map of Polish Consulate in Karachi".

Klikamy i znów niespodzianka - trafiamy na dobrze już nam znaną stronę ze skąpo odzianymi paniami.

Zapraszamy do Polski!

Co jest jednak najbardziej zastanawiające, ten sam adres, www.polandconsulatekarachi.com podawany jest jako oficjalny adres polskiego konsulatu w Karaczi przez... oficjalną stronę pakistańskiego MSZ.

Pytanie, czy Pakistańczycy odwiedzający tę stronę czują się bardziej

zachęceni do odwiedzenia Polski?

MSZ się tym zajmie

Poproszony o komentarz przez tvn24.pl rzecznik MSZ Piotr Paszkowski nie mógł na gorąco powiedzieć, co może być przyczyną podania odnośnika do niefortunnej domeny, ale przyznał, że w przeszłości na stronie polskiego MSZ zdarzył się podobny przypadek. Jak się okazało, był to atak hakerów.

Jak jest tym razem? Rzecznik obiecał, że zajmie się sprawą jak najszybciej. Nasi internauci nie wykluczają, że ktoś w polskim konsulacie zapomniał zapłacić za wynajem domeny, która szybko znalazła nowego właściciela.

Dyplomaci zapomnieli o witrynie?

Przypuszczenia naszych internautów potwierdził kilka godzin później Piotr Paszkowski. Z jego wyjaśnień wynika, że domenę www.polandconsulatekarachi.com wykupiła kilka lat temu ambasada w Pakistanie, ale po ujednoliceniu stron polskich placówek, Polacy przestali z niej korzystać zdając ją firmie zarządzającej domenami.

- Szczegółowo sprawdzamy jak do tego doszło, ale wszystko na to wskazuje - mówił Paszkowski w TVN24. Niemniej ktoś zapomniał usunąć feralnych linków ze stron MSZ i konsulatu w Karaczi. Paszkowski zapewnił jednak, że błędne przekierowanie jest już zdejmowane ze stron MSZ. Warszawa zwróci się również do Pakistańczyków, by zdjęli nieaktualną informację ze stron swojego MSZ.

- W poniedziałek oczywiście podejmiemy dalsze działania, żeby zablokować dostęp do tej witryny poprzez ten url - zapowiedział rzecznik polskiego MSZ. W rozmowie z tvn24.pl dodał, że MSZ zrobi przegląd wszystkich witryn internetowych polskiej dyplomacji, by uniknąć podobnych wpadek.

mtom/mlas

Dowiedz się więcej...

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
domyślny avatar
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły sie nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24 nie ponosi odpowiedzialności za treść opini.

Pozostałe informacje